ergonomia

Sokan számítógép előtt ültök szinte egész nap és hát, nyak, váll fájdalmakra panaszkodtok. Csoda, hogy ezek után kimondásra kerül azaz ördögi szó: kényszer testtartás.

Mi is ez? Görnyedt, nem megfelelő tartás, ami előbb vagy utóbb sajnos fájdalmakkal is jár. A rossz testtartásnak köszönhetően az izomzat merevebbé válik, ezáltal elhúzhatja a csigolyákat eredeti helyükről.

Az ergonómia a munkavégzés környezetével, az ember és az alkalmazott eszközök közötti kapcsolatokkal, és ezek egymásra gyakorolt hatásával foglalkozó tudomány.

Számítógépes munkavégzés során terhelésnek van kitéve a derék, a hát, a nyak, a csukló és az ujjak . Fontos, hogy a szék és az asztal magasságának helyes beállításán túl figyeljünk a következőkre:

A helytelen kéztartás ínhüvelygyulladást, ízületi fájdalmakat okozhat. Ennek elkerülése érdekében kezünket tartsuk vízszintesen, és mindig használjunk csuklótámaszt.

A monitor teteje legyen a szemmel egy magasságban, vagy valamivel az alatt.  A monitor pontosan előttünk legyen középen. Célszerű dönthető, elforgatható, villogásmentes, tükröződés és fényvisszaverődés mentes képernyő, illetve alacsony zajszintű nyomtató. Mesterséges megvilágításnál szórt fény a helyiségben, irányított fény a munkaasztalra.

Az alkar munka közben vízszintesen, vagy 10°-kal felette legyen! A felkar függőleges, a kézfej az alkarral egy egyenesbe essen. A csukló legyen alátámasztva.

A hát függőleges, a háttámla a derék-hát átmenetnél legyen megtámasztva!

A comb vízszintesen, a lábszár függőlegesen helyezkedjen el! A talp legyen alátámasztva. Rendszeresen iktassunk be pihenőket, és rövid tornával mozgassuk meg testünket!

A rossz testtartás állandósulhat, ízületi fájdalmak, vérkeringési zavarok jelentkezhetnek. Ezek mellett megjelenhet: fáradékonyság, ingerlékenység, antiszociális magatartás, romló teljesítmény.

A problémák megjelenését a megfelelően kialakított egészséges munkakörnyezet kialakításával megelőzhetjük. Az egészségi kockázat megelőzése a munkáltató feladata.

Sokszor nem is gondolnátok, hogy nem csak munkahelyen, de az otthoni vagy szabadidős tevékenységek alkalmával is figyelnünk kellene a helyes testtartásra.

A fájdalmak megelőzhetők egy kis odafigyeléssel!

Vigyázzunk magunkra! Figyeljünk egymásra!